Ako imate sokovnik, a slabo ga koristite ili ga koristite svaki dan a željeli biste malo unaprijediti svoju izradu zdravih sokova, evo par korisnih savjeta:
1. Sok od celera idealan je ujutro natašte, no nije preporučljivo napraviti ga dan ranije jer gubi na vrijednosti ali i na okusu. Ono što možete da si olakšate je oprati stabljike dan prije i narezati ih, pripremiti za ujutro.
2. Sok od mrkve, cikle, jabuke, đumbira i limuna (omiljena kombinacija) možete napraviti u većim količinama te pohraniti u staklene boce i držati u frižideru nekoliko dana.
3. Kad god je moguće za sokove kupujte organsko voće i povrće jer u sokovima se nalaze u sirovom obliku, pa nije poželjno da u organizam unosite pesticide i razne štetne sastojke.
4. Sok od celera bi se trebao procijediti radi vlakana, a isto tako ako želite čisti sok od bilo kojeg drugog voća i povrća možete ga procijediti. Takav sok je zapravo čisti koncentrat koji ulazi direktno u krv i stanice, te se zato razlikuje od sokova koji sadrže vlakna, za koje je ipak potrebno da ih probavite. Znači smoothie ili gušći sokovi su odlični, ali nemaju isti učinak kao i čisti sok, pa kad pitate što je bolje - dobro je i jedno i drugo, a idealno bi bilo kombinirati, prvo započeti dan procijeđenim sokom a zatim nastaviti smoothiem.
5. Organsko voće i povrće za izradu sokova ne treba guliti, samo dobro operite. Za sok ne gulite ni mrkvu, ni đumbir, limun ide s korom, ciklu jedino dobro operite i očistite dijelove koji su tvrdi, jabuku naravno ne gulite. Jedino naranča se inače ne stavlja s korom iako se i to može.
6. Poigrajte se okusima i namirnicama, pa ubacite uvijek nešto što će dodatno obogatiti sok npr. koromač, kurkumu, krušku, špinat... a ako nemate ništa takvo možete napraviti sok i od samo jedne namirnice, tipa jabuke ili mrkve!
7. Sokovnik bi trebao biti na hladno prešanje kako bi svi hranjivi sastojci ostali u soku.