SAVJETI ZA IZRADU SOKOVA U SOKOVNIKU

SAVJETI ZA IZRADU SOKOVA U SOKOVNIKU

Ako imate sokovnik, a slabo ga koristite ili ga koristite svaki dan a željeli biste malo unaprijediti svoju izradu zdravih sokova, evo par korisnih savjeta:


1. Sok od celera idealan je ujutro natašte, no nije preporučljivo napraviti ga dan ranije jer gubi na vrijednosti ali i na okusu. Ono što možete da si olakšate je oprati stabljike dan prije i narezati ih, pripremiti za ujutro.

2. Sok od mrkve, cikle, jabuke, đumbira i limuna (omiljena kombinacija) možete napraviti u većim količinama te pohraniti u staklene boce i držati u frižideru nekoliko dana.

3. Kad god je moguće za sokove kupujte organsko voće i povrće jer u sokovima se nalaze u sirovom obliku, pa nije poželjno da u organizam unosite pesticide i razne štetne sastojke.



4. Sok od celera bi se trebao procijediti radi vlakana, a isto tako ako želite čisti sok od bilo kojeg drugog voća i povrća možete ga procijediti. Takav sok je zapravo čisti koncentrat koji ulazi direktno u krv i stanice, te se zato razlikuje od sokova koji sadrže vlakna, za koje je ipak potrebno da ih probavite. Znači smoothie ili gušći sokovi su odlični, ali nemaju isti učinak kao i čisti sok, pa kad pitate što je bolje - dobro je i jedno i drugo, a idealno bi bilo kombinirati, prvo započeti dan procijeđenim sokom a zatim nastaviti smoothiem.

5. Organsko voće i povrće za izradu sokova ne treba guliti, samo dobro operite. Za sok ne gulite ni mrkvu, ni đumbir, limun ide s korom, ciklu jedino dobro operite i očistite dijelove koji su tvrdi, jabuku naravno ne gulite. Jedino naranča se inače ne stavlja s korom iako se i to može.

6. Poigrajte se okusima i namirnicama, pa ubacite uvijek nešto što će dodatno obogatiti sok npr. koromač, kurkumu, krušku, špinat... a ako nemate ništa takvo možete napraviti sok i od samo jedne namirnice, tipa jabuke ili mrkve!

7. Sokovnik bi trebao biti na hladno prešanje kako bi svi hranjivi sastojci ostali u soku.

Natrag na blog
  • SALATA OD TJESTENINE (BEZ GLUTENA)

    SALATA OD TJESTENINE (BEZ GLUTENA)

    Salata od tjestenine (bez glutena):250 g tjestenine od crvene leće2-3 eko rajčice1/2 crvene paprike eko1 organski avokadoKapari (3-4 žličice)Matovilac i rikola (po želji)1/2 feta siraMalo tanko narezanog parmezana ili grana...

    SALATA OD TJESTENINE (BEZ GLUTENA)

    Salata od tjestenine (bez glutena):250 g tjestenine od crvene leće2-3 eko rajčice1/2 crvene paprike eko1 organski avokadoKapari (3-4 žličice)Matovilac i rikola (po želji)1/2 feta siraMalo tanko narezanog parmezana ili grana...

  • ŠPAROGE NA PARI SA JAJIMA I SVJEŽIM OVČJIM SIROM

    ŠPAROGE NA PARI SA JAJIMA I SVJEŽIM OVČJIM SIROM

    Šparoge skuhajte na pari onoliko minuta koliko želite da budu mekane (oko 5 min je dovoljno), poslažite ih na tanjur i začinite cvijetom soli, šarenim paprom, maslinovim uljem, nasjeckanim mladim...

    ŠPAROGE NA PARI SA JAJIMA I SVJEŽIM OVČJIM SIROM

    Šparoge skuhajte na pari onoliko minuta koliko želite da budu mekane (oko 5 min je dovoljno), poslažite ih na tanjur i začinite cvijetom soli, šarenim paprom, maslinovim uljem, nasjeckanim mladim...

  • SMOOTHIE

    SMOOTHIE

    Sastojci: 1 banana1 šalica šumskog voća zaleđenog1 jabuka200 ml napitka od badema1 žličica meda1 žličica cejlonskog cimeta1 vrećica Verival Breakfast Shake200 ml napitka od kokosaFiltrirana vodaLed po željiSve sastojke izmiksajte...

    SMOOTHIE

    Sastojci: 1 banana1 šalica šumskog voća zaleđenog1 jabuka200 ml napitka od badema1 žličica meda1 žličica cejlonskog cimeta1 vrećica Verival Breakfast Shake200 ml napitka od kokosaFiltrirana vodaLed po željiSve sastojke izmiksajte...

1 od 3